Filter

Bučice, prodaja Beograd, Banovo brdo, Požeška 150a

Bučice

Bučica je ručni teg i spada u osnovnu opremu svake ozbiljne teretane. Za razliku od dvoručnih šipki i tegova bučica predstavlja jednoručni teg. Vežbe možemo izvoditi sa jednom ili sa obe istovremeno u zavisnosti od tipa vežbi. Da li ćemo neke vežbe izvoditi sa jednom ili dve bučice istovremeno zavisi i od naših navika i stila vežbanja.  Biceps, triceps, jednoručno povlačenje(veslanje) za lepezu leđa … najčešće izvodimo sa jednom rukom, dok letenje za ramena, razvlačenje za grudi, potisak za ramena i sl. uglavnom izvodimo sa dve istovremeno. Broj vežbi sa bučicama i njihove kombinacije je izuzetno veliki.

Postoje različiti tipovi bučica ali ih sve možemo grupisati u dve glavne kategorije: profesionalne fiksne i podesive.

Profesionalne fiksne bučice, Profi bučice

Ovaj tip bučica kako mu i samo ime kaže je uglavnom namenjen za profesionalnu upotrebu po teretanama i fitnes centrima. Osnovna karakteristika im je da su težine fiksne odnosno ne može se težina naknadno smanjivati ili povećavati. Zbog toga se uglavnom kupuju u kompletnim setovima i retko se koriste u kućnim uslovima.  Šipka kod ovih bučica je hromirana, a bočni tegovi su uglavnom izliveni od metala i presvučeni gumom.

Podesive bučice (ručni teg)

Ovaj tip bučica se najčešće koristi u kućnim uslovima. Idealan je za uštedu prostora i novca. Težina je podesiva jednostavnim skidanjem ili dodavanjem ploča(tegova). Bočni osigurači se lako mogu skinuti i omogućiti promenu težine. Uglavnom su zvezdastog tipa sa navojem u obliku šrafa.  Šipka za ručni teg je najčešće 35cm ili 38cm sa prečnikom cilindra od 30mm. Tegovi (polče) koje možemo koristiti mogu biti liveni ili gumirani. Samim tim ih možemo podeliti u dve grupe: Livene bučice i Gumirane bučice. Prednost gumiranih je u zaštiti podloge (parketa) u kućnim uslovima od oštećenja. Dok sa druge strane livene imaju nižu cenu , a istu funkcionalnost ukoliko vodimo računa gde i na koji način ih spuštamo.

Podesivi ručni tegovi se mogu napraviti i sa f50 šipkama i tegovima. Sve što vam je potrebno je mala jednoručna olimpijska šipka i olimpijski tegovi.

Bucice-i-Ruska-zvona
Bucice-i-Ruska-zvona

Kettlebell, Rusko zvono, Girje

Još jedan popularan tip ručnog tega su i Ruska zvona (Kettlebell, Girje). U poslednje vreme su dosta dobila na popularnosti i sve se masivnije koriste i u teretanama i u kućnim uslovima. Za razliku od ostalih klasičnih jednoručnih tegova težište kod ruskog zvona je pomereno i ne nalazi se u dršci tega nego u kugli zvona. Na ovaj način se došlo do efekta da su pri treningu sa ruskim zvonom mišići leđa i trbušnjaci neophodni da bi se savladao ovaj poremećeni balans. Samim tim trening sa ruskim zvonom dobija na kvalitetu jer je uključeno više mišićnih grupa. Dugo je rusko zvono bila tajna uspeha sovjetskih sportista ali danas su dostupni svakom ko ima želju da unapredi svoj trening i isproba nešto novo i drugačije.

Kao i sve ostale vrste tegova i ruska zvona mogu biti livena ili gumirana, a same ručke mogu biti samo prefarbane ili hromirane. Težine variraju uglavnom od 4kg do 24kg.

Koje bučice kupiti?

Po našem iskustvu ukoliko kupujete podesive varijante gledajte da prečnik šipke za bučice i tegova(ploča) bude u f30 standardu. Nestandardni promeri će vas kasnije onemogućiti ukoliko bude potrebe za dopunom tegova, a i već postojeće nećete moći koristiti na neke dvoručne šipke koje naknadno eventualno budete kupili .