Filter

Vratila, Zidna vratila za zgibove i propadanje. Vratila za vežbanje, prodaja Beograd, Požeška 150a – ENDLESS Sport

Vratila

Vratilo je sprava na kojoj možemo raditi zgibove. Zgibovi su jedna od najosnovnijih vežbi i izvode se uglavnom sa sopstvenim opterećenjem. Iskusniji vežbači da bi smanjili broj ponavljanja ponekad stavljaju na sebe dodatno opterećenje u vidu tegova. Kod vežbača bez ikakvog treninga uraditi i jedan jedini zgib može biti pravi izazov. Opterećenje kod zgibova ne možemo dozirati i ono direktno zavisi od naše telesne mase. Što je veća masa potrebna je veća snaga da bi podigli sopstveno telo. Ako uzmemo u obzir da veća masa uglavnom ne predstavlja mišićnu i da automatski povlači sa sobom manju snagu jasno nam je zašto su zgibovi ponekad neizvodljivi za sportski neaktivnu populaciju.

Vežbe sa sopstvenim opterećenjem

Zgibovi, propadanje, sklekovi i čučnjevi predstavljaju osnovne vežbe bez opterećenja. Naravno da možemo na sebe staviti i dodatno opterećenje i raditi ove vežbe ali većina vežbača za tim neće imati nikakve potrebe.

Zgibovi se izvode na vratilu i najviše razvijaju mišiće leđa. Ukoliko želite atletski „V“  izgled vaših leđa i ramena onda su zgibovi prava vežba za vas. Pored mišića leđa uključeni su i: biceps, triceps, podlaktica, trbušnjaci. Treningom na vratilu faktički radite ceo gornji deo tela.

Propadanje je vežba za razvijanje grudnih mišića. Vežba je poprilično zahtevna i u njeno izvođenje biće uključeni i mišići ruku (posebno triceps), mišići leđa i trbušni mišići. Ova vežba uz zgibove je idealna kombinacija za jačanje i oblikovanje gornjeg dela tela.

Sklekovi su još jedna izuzetna vežba sa sopstvenim opterećenjem. Najviše je zaslužna za oblikovanje grudi. Iako nije toliko zahtevna kao zgibovi i propadanje neće je biti jednostavno izvoditi ukoliko niste u formi.

Čučanj je osnovna vežba za jašanje mišića nogu. Posebno pogađa prednju ložu. Može se izvoditi sa sopstvenim ali i sa dodatnim opterećenjem.

Vratila
Vratila

Vrste Vratila

Vratilo može biti samostojeće, zidno ili za štok vrata. Samostojeće vratilo je uglavnom kombinovana sprava na kojoj možete izvoditi više različitih vežbi sa sopstvenim opterećenjem.(pogledaj tekst iznad) Ta sprava ne zahteva bušenje i pričvršćivanje za podlogu ali zahteva dodatan prostor u stanu. Zidno vratilo je manjih dimenzija i ne zauzima životni prostor u vašem stanu ali je za njegovo montiranje potrebno bušenje i tiplovanje u zid. Za takva vratila neophodno je imati dobar noseći zid. Zid mora biti od betona ili pune cigle. Tiplovanje u blok ciglu(šuplja cigla) je vrlo problematično jer će se šrafovi izvlačiti iz zida prilikom treninga.

Najčešće korišćena vratila su vratila za vrata. Mogu biti sa šrafom ili bez. Montiraju se na štok vrata. Zbog svoje ograničene nosivosti i visine na koju se mogu postaviti( direktno zavise od visine vrata) nisu najbolje rešenje za vežbače sa većom masom i visinom.