Filter

Olimpijske šipke, Šipke f30, prodaja Beograd, Požeška 150a – ENDLESS Sport

Šipke

Prilikom izbora šipke za vežbanje (šipke za tegove) primetićete da postoji veliki broj različitih modela. Kako po nosivosti tako i po dužini i debljini cilindra na koji se stavljaju tegovi. Bez obzira na veliki izbor sve ih možemo svrstati u dve grupe: profesionalne olimpijske šipke (f50) i amaterske šipke za rekreativnu (kućnu upotrebu) i vežbanje(uglavnom f30).

Olimpijske šipke f50

Olimpijske šipke su osnovna oprema u svakoj teretani. Spadaju u profesionalnu opremu za vežbanje i poseduju veliku nosivost. Njihova nosivost zavisi od klase. Uglavnom su baždarene na 700lb (libri) a to je oko 320kg, 1000lb (450kg) i 1300lb (600kg). Kod svake olimpijske šipke bez obzira na nosivost i dužinu cilindar za tegove odgovara f50 (fi50) standardu, odnosno širine je 50mm.

Dužine mogu biti različite. Najstandardnija olimpijska šipka je 220cm i poseduje težinu od 20kg. U slučaju potrebe možemo pronaći i kraće dužine od 180cm, 150cm…

Osim pravih (ravnih) olimpijskih šipki možemo pronaći i krive EZ olimpijske šipke, extra krive, sa paralelnim hvatom i sl.

Cilindri kod olimpijskih šipki su uvek glatki i bez navoja. Uglavnom su rotirajući i mogu biti sa lagerima (ležajevima) ili bez. Skuplji modeli poseduju lagere koji su bitni kod olimpijskog dizanja jer na taj način čuvaju zglobove ruku. Kod klasičnog dizanja tegova (benč, kosi benč…) ti lageri nemaju preteranu ulogu.

Šipke f30

Za razliku od profesionalnih olimpijskih šipki gde su sve u f50 standardu kod šipki za kućnu upotrebu nailazimo na totalni haos kad su u pitanju njihovi standardi. Najprihvaćeniji amaterski standard je f30 (fi30), odnosno 30mm za debljinu cilindra. Naš savet je da ukoliko ne kupujete i nemate potrebu za olimpijskim šipkama isključivo birate f30 varijantu bez obzira da li neki drugi standard trenutno ima primamljiviju cenu i sl. Razlog je taj zato što se svi ostali standardi osim f30 pojave trenutno na tržištu i brzo nestanu, a vi kad poželite da dokupite tegove ili neku drugu dužinu šipke više nećete moći pronaći. F30 šipke i tegove će te bez problema pronaći u svakoj ozbiljnoj radnji sportske opreme.

Dužine kod f30 šipki kao i kod olimpijskih mogu biti različite. Jednoručne šipke za bučice su od 35 i 38cm,a dvoručne: 120cm, 150cm, 180cm, 214cm. Težine samih šipki zavise od njihove dužine. Jednoručne šipke za bučice su oko 2.5kg, a dvoručna od 180cm je oko 10kg. Zbog manjeg cilindra njihove težine su manje nego kod olimpijskih šipki.

F30 standard je uglavnom sa navojem. Odnosno njihov cilindar za tegove je narezan i osigurač se na njih navija po principu šrafa. To omogućava veću sigurnost kod vežbača početnika i garantuje da ploče sa tegovima ne mogu spasti u toku vežbanja. Kod iskusnijih vežbača taj sistem sa navojem može predstavljati mali problem pošto je potrebno više vremena za promenu težine, odnosno dodavanju i smanjivanju ploča sa tegovima. Za razliku od sistema bez navoja gde osigurač lagano i brzo svučete ovde svaki put morate odvijati i nakon promene težine zavrtati osigurač, a za to je potrebno dosta više vremena. Naravno, f30 standard se može pronaći i bez navoja ali se retko nalaze u prodaji.

Sipke
Sipke

Nosivost f30 šipki

Njihova nosivost je daleko manja nego kod olimpijskih. U tome se i ogleda najveća razlika između ova dva standarda. Šipke f30 su fabrički uglavnom deklarisane na nosivost od 100kg. U praksi mogu uglavnom izdržati i dosta više ali to nije preporuka pošto u tom slučaju dovodite u pitanje bezbednost i rizikujete eventualnu povredu prilikom vežbanja.

Koju šipku za vežbanje kupiti?

Kod izbora se sve svodi po našoj preporuci na dva standarda: olimpijski standard f50 ili amaterski f30. Koji od ova dva izabrati zavisi od težine koju trenutno dižete i koju planirate dostići. Ukoliko želite značajno prebaciti 100kg onda vaš izbor treba da bude neka od olimpijskih šipki.

Ukoliko ne planirate dizati više od 100kg onda je kupovina olimpijskog programa čisto bacanje para. U tom slučaju je bolje kupiti f30.

Što se tiče same dužine to zavisi od vaše potrebe i prostora u stanu. Za benč je naša preporuka minimum 180cm zbog širine hvata. Za neke druge vežbe su dovoljne i kraće varijante.

Ukoliko imate neku nedoumicu slobodno nas kontaktirajte na neki od naših telefona i pokušaćemo da vam pomognemo prilikom izbora.