Filter

Tegovi, prodaja Beograd, AKCIJSKE cene, Požeška 150a – ENDLESS Sport

Tegovi

Najveća razlika kod tegova je u promeru rupe odnosno od širine rupe na tegu zavisi na koju vrstu šipke se može staviti i koristiti. Idealno je da širina rupe bude za 1mm veća od debljine cilindra na šipci. Ukoliko je rupa prevelika ploče na šipci će biti nestabilne prilikom treninga.  Na osnovu toga tegove možemo podeliti na olimpijske f50 i tegove f30.

Olimpijski tegovi f50

Olimpijski tegovi(olimpijske ploče) spadaju u profesionalnu opremu za trening. Ni jedna ozbiljna teretana ne može da se zamisli bez njih. Koriste se na olimpijskoj šipci i imaju promer rupe od 50mm. Idealna razlika između prečnika rupe i širine cilindra na šipci je 1mm. Uglavnom su sa rukohvatima zbog lakšeg manipulisanja i presvučeni su gumom (gumeni tegovi ili gumirani tegovi). Možemo pronaći i livene olimpijske tegove koji na sebi nemaju gumiranu zaštitu. To su dve klasične vrste olimpijskih tegova i služe uglavnom za trening na benč klupi, za čučanj i sl. Pošto su izliveni od metala nisu pogodni za bacanje. Bez obzira da li su presvučeni gumom ili liveni ne mogu se koristiti za bacanje.

Ukoliko radimo treninge gde se tegovi bacaju na podlogu onda nam je potrebna posebna vrsta prilagođena za takvu upotrebu. To su olimpijski bumper tegovi odnosno tegovi za bacanje. U odnosu ona klasične olimpijske tegove ove bumper varijante su izrađene od čiste visokokvalitetne gume. U sebi ne sadrže metalne delove nego je cela unutrašnjost ispunjena sa gumom. Na taj način dobijaju na elastičnosti i mogu istrpeti udarac u pod. Jedini metalni deo kod njih je metalni prsten koji je ubačen u sredinu ploče. Taj prsten se u toku vulkanizovanja gume ulije u kalup zajedno sa gumom i na taj način postane sastavni deo tega. Prsten je uglavnom izrađen od nerđajućeg čelika. Sa ovakvim bamperima možemo raditi olimpijsko dizanje i bacanje na podlogu zajedno sa šipkom.

Tegovi f30

Za kućno rekreativno vežbanje većina vežbača koristi tegove sa promerom fupe 30mm. Kao i kod olimpijskih varijanti i ovi tegovi se mogu podeliti u dve grupe: liveni tegovi i gumirani tegovi. Takođe ploče tegova mogu biti sa rukohvatima i bez rukohvata. U suštini ako zanemarimo bumper tegove jedina razlika između olimpijskih f50 (fi50) i običnih f30 (fi30) tegova je u promeru rupe. Sve ostale karakteristike su iste. Iz tog razloga tegove biramo prema šipci, a šipku prema potrebnoj nosivosti.

Tegovi
Tegovi

Saveti za kupovinu tegova

Na svetskom i našem tržištu možete pronaći različite promere rupa koji su van profesionalnog (f50) i amaterskog (f30) standarda. Naša preporuka je da izaberete jedan od ova dva tipa ploča i šipki. Ukoliko izaberete neki promer koji nije standardan imaćete velike poteškoće da ponovo pronađete iste ploče. Ostaćete zarobljeni sa količinom koju ste prethodno kupili i nećete moći napraviti dopunu u težini niti ćete moći pronaći neku drugu dužinu šipke ukoliko vam bude potrebna koja odgovara već kupljenim tegovima.