Filter

Zaštitna boks oprema, prodaja Beograd, Banovo brdo, Požeška 150a – ENDLESS Sport

Zaštitna boks oprema

Zaštitna boks oprema predstavlja skup različitih rekvizita koji imaju za cilj da smanje mogućnost povrede kod boraca. Neki od osnovnih vidova zaštite su: gume za zube, bandažeri, kacige, suspenzori… Sva osnovna boks oprema koja ima za cilj da nas zaštiti od povrede bi trebalo da bude u funkciji prilikom treninga. Posebno se to odnosi na bandažere i gume za zube ukoliko sparingujemo.

Bandažeri

Bandažeri su osnovna zaštita za zglob šake prilikom boksa. Obmotavaju se oko šake i zgloba ruke i štite, odnosno smanjuju mogućnost povrede. Dužine bandažera za rekreativni boks i treninge su najčešće od 3m ili 3.5m i 4.5m ili 5m. Kvalitetniji bandažeri su izrađeni pretežno od pamuka. Ukoliko imaju dodatak elastina onda su elastični odnosno rastegljivi. Ukoliko su od 100% pamuka onda nemaju elastičnost.

Gume za zube

Gume za zube su bitna zaštita ukoliko sparingujemo. Sačuvati zube od nezgodnog udarca je prioritet kod svakog sparing treninga. Izrađuju se od gume i potapanjem u vrelu vodu se smekšavaju i na taj način prilagođavaju našoj vilici. Formiranje gume je vrlo bitno zbog efikasnije zaštite. Gume za zube mogu biti klasične silikonske ili sa gel punjenjem. Gume za zube sa gel punjenjem predstavljaju bolju zaštitu zuba. Gel je dodatno ubačen u gumu za zube i prilikom formiranja se oblikuje prema našem ugrizu i vilici.

Zastitna-boks-oprema-i-fokuseri
Zastitna-boks-oprema-i-fokuseri

Kacige za boks

Kacige za boks štite glavu i lice od nezgodnih udaraca. Modeli kaciga mogu biti različiti u zavisnosti od njihove otvorenosti u predelu lica. Od stepena otvorenosti kacige zavisi i stepen zaštite. Mogu biti skroz otvorene ali i skroz zatvorene sa ubačenom maskom. Kacige za boks sa maskom pokrivaju celo lice i nos i udarac ne može da prođe kroz zaštitu. Udarac ne može da nas direktno povredi kod ovakvih kaciga ali će silina udarca ipak da se prenese preko kacige i jači udarac svejedno može da nas uzdrma. Zbog toga treba biti oprezan. Ni jedan vid zaštite ne štiti od povrede 100% već samo drastično smanjuje mogućnosti.

Suspenzori za genitalije

Suspenzori za genitalije su bitan zaštitan faktor kod kik-boksa i grepling disciplina gde slučajan udarac u genitalije može biti vrlo nezgodan. Uglavnom se sastoje od jednog vida pamučnih elastičnih gaćica u koje je ubačena plastična školjka koja štiti genitalije od udarca.

Fokuseri

Fokuseri predstavljaju osnovnu opremu trenera pri radu sa bokserima i ostalim borcima. Služe za poboljšanje refleks, preciznosti i brzine kod boraca. Mogu biti različitih veličina i oblika. Na osnovu toga ih možemo podeliti na dve osnovne grupe: fokuseri za ručne udarce i fokuseri za nožne udarce.  Fokuseri za ručne udarce su manjih dimenzija i navlače se na šaku. Sama njihova površina može biti ravna ili zakrivljena. Fokuseri za nožne udarce su većih dimenzija i uglavnom se stavljaju na podlakticu. (To su uglavnom fokuseri za kik-boks i fokuseri za thai boks)