Filter

Tegovi i Šipke, Bučice,  prodaja Beograd, Požeška 150a – ENDLESS Sport

Tegovi i Šipke, Bučice

Tegovi i Šipke (Bučice) su osnovni rekviziti u svakoj teretani. Koriste se za izvođenje vežbi sa opterećenjem. Najpopularnije vežbe sa tegovima i šipkom su: ravni i kosi benč (za grudi) , prednje i zadnje rame (za rame), čučanj (za noge). Najpopularnije vežbe sa bučicama su: biceps i triceps (za ruke), razvlačenje (za grudi), potisak (za rame) kao i letenje itd. Broj vežbi koji možete izvesti sa tegovima i šipkama je faktički neograničen.

Vrste tegova

Tegovi mogu biti olimpijski u f50 standardu i amaterski u f30 standardu. Olimpijski tegovi se koriste zajedno sa olimpijskim šipkama i predstavljaju profesionalni standard. Amaterski f30 tegovi su prilagođeni za rekreativce i za kućno vežbanje. Razlike između olimpijskih tegova i amaterskih f30 faktički i nema osim u promeru rupe. Glavna razlika je u šipkama i njihovoj nosivosti.

Ostale nestandardne promere rupa nećemo uzimati u obzir i ne savetujemo njihovu kupovinu iz razloga što će kasnije najverovatnije biti veliki problem da pronađete i dokupite novu količinu tegova ukoliko vam zatreba ili da nađete neku novu odgovarajuću šipku za te tegove. Ukoliko vam nije potreban profi f50 standard gledajte da vaš izbor bude nešto od f30 tegova i šipki.

Sami tegovi u oba standarda mogu biti: Liveni tegovi ili Gumirani tegovi(gumirane ploče). Liveni tegovi su klasični izliveni tegovi od legure metala koji su prefarbani i zaštićeni farbom. Gumirani tegovi su umesto farbom presvučeni sa gumom. Na taj način štite podlogu od oštećenja. Takođe ploče odnosno tegovi mogu biti sa rukohvatom i bez rukohvata. Tegovi sa rukohvatom su vrlo praktičniji pogotovu kod ploča većih težina. Lakši su za manipulaciju i podizanje sa podloge. Takođe ukoliko su rukohvati simetrični takve ploče tegova možemo koristiti i za izvođenje nekih drugih vežbi bez upotrebe šipke.

Vrste šipki

Šipke kao i tegovi mogu biti: Olimpijske šipke f50 i amaterske šipke f30. Olimpijske šipke su od kaljenog čelika i imaju veće nosivosti od minimum 320kg(700lb), 450kg (1000lb) pa do 600kg(1300lb). Amaterske šipke f30 su predviđene za rekreativce i kućno vežbanje i njihova nosivost je oko 100kg i u tome je i glavna razlika između ova dva standarda. Naravno promer cilindra za tegove kod olimpijske šipke je 50mm, a kod amaterske 30mm. Dužine samih šipki kod oba standarda može biti različita u zavisnosti od namene. Jednoručne šipke su uglavnom od 35cm i 38cm. Dvoručne šipke su uglavnom oko 120cm, 150cm, 180cm i 220cm.

Tegovi-i-sipke
Tegovi-i-sipke

Bučice

Bučice su jednoručni tegovi za izvođenje vežbi bicepsa, tricepsa i sl. Mogu biti profesionalne fiksne bučice ili podesive(montirajuće i nefiksirane). Profesionalne fiksne bučice su u upotrebi najčešće po teretanama i fitnes centrima. Podesive bučice se zbog svoje praktičnosti (možete podešavati tj. menjati njenu težinu) koriste u kućnim uslovima. Bučice mogu biti gumirane ili livene.

Rusko zvono, Kettlebell, Girje

Rusko zvono, Kettlebell, Girje (postoje tri naziva) su posebna vrsta ručnog tega. Njihove težine su fiksne i kao i svi ostali tegovi Ruska zvona mogu biti gumirana ili livena. Od skoro su naglo dobila na popularnosti i danas su u širokoj upotrebi i kod rekreativaca i kod profesionalnih sportista. U upotrebi su još iz vremena carske rusije (preko 300 godina). Smatra se da je za uspehe sovjetskih atletičara i sportista bili zaslužna upotreba kettlebell-a odnosno ruskih zvona.