Filter

Suvo veslo, Klupe za veslanje, prodaja Beograd, Požeška 150a, Banovo brdo – ENDLESS Sport

Suvo veslo, Klupe za veslanje

Suvo veslo je sprava koja simuliraju klasično veslanje u kućnim uslovima. Pogodna je za razvijanje mišića leđa. U toku treninga sa suvim veslom aktivne su i druge mišićne grupe kao što su noge, trbušnjaci, ruke… Otpor kod ove sprave može biti magnetni ili mehanički. Kod magnetnog otpora zamajac (metalni točak) koji se okreće oko svoje ose u trnutku povlačenja je postavljen pored snažnog magneta. Što je taj magnet bliže zamajcu magnetna sila deluje na njega i otežava okretanje odnosno veslanje. Na taj način povećavamo otpor prilikom veslanja. Otpor, odnosno pomeranje magneta se vrši uglavnom ručno preko točkića za podešavanje koji je povezan sa sajlom zaduženom za pomeranje magneta. Kod skupljih modela otpor se može podešavati i kompjuterski preko dugmića na displeju. Mehanička suva vesla funkcionišu na principu cilindra. Povećanje ili smanjenje otpora kod ovih modela se postiže podizanjem ili spuštanjem cilindra koji je vezan za ručke za povlačenje. Što je cilindar vezan za višlju tačku na ručkama to je otpor prilikom treninga veći.

Hvatovi za suvo veslanje

Veslanje može da se simulira i na lat mašini(donja vuča). Donja vuča može da se izvodi sa različitim hvatovima. Najpopularniji su uski i široki hvat. Promenom hvata menjate grupu leđnih mišića koju pogađate prilikom povlačenja. Otpor kod ove mašine se postiže sistemom sajli, koturova i tegova. Povećanjem težine tegova povećavate i otpor prilikom povlačenja.

Suva-vesla
Suva-vesla

Suva vesla- saveti

Prilikom treninga na jednoj od omiljenih muških sprava(suvom veslu) obavezno vodite računa o držanju leđa. Leđa moraju biti ispravljena u toku povlačenja.  Poželjno je da se posavetujete sa nekim iskusnijim u vezi ispravnog vežbanja i držanja leđa na ovoj spravi. Nepravilno vežbanje može prouzrokovati ozbiljne povrede leđa. Osobe sa već postojećom povredom leđa treba oprezno da pristupe treningu na ovoj spravi. Konsultacije sa lekarom ili fizioterapeutom su neophodne pre početka vežbanja.