Filter

Boks oprema (Oprema za boks), prodaja Beograd, Požeška 150a, Banovo brdo – ENDLESS Sport

Oprema za boks

U ENDLESS Sportu možete pronaći kompletnu boks opremu. Veliki izbor rukavica za boks, šado rukavica za džak, MMA rukavica, Džakova za boks i kik-boks, bandažera, guma za zube i ostale zaštitne boks opreme. U našoj ponudi možete pronaći renomirane svetske i domaće proizbođače boks opreme: Leone 1947, Top Ten, Joya, Phantom, Tap Out, PFS, Thema Sport…

Rukavice za boks

Rukavice za boks su osnovna boks oprema. Možemo ih koristiti za sparing, fokusere ali sve više vežbača ih koristi i za udarce u džak. U zavisnosti od punjenja rukavice mogu biti: 10oz, 12oz, 14oz, 16oz… Oz je mera za težinu i poznatija je pod nazivom Unca. U zavisnosti od toga koliko su rukavice napunjene zavisi i njihova težina. Veće uncaže se koriste uglavnom za sparing, a manje za fokusere i džak. Najčešće se vežbači odlučuju za 12oz iz razloga što ih u toj veličini mogu koristiti za skoro sve namene. Osim 12oz vrlo često je prvi izbor prilikom kupovine i veličina 10oz pošto dobar deo vežbača trenira kardio boks i koristi rukavice samo za fokusere i džak.

Same rukavice mogu biti izrađene od različitih veštačkih materijala(uglavnom PU, poliuretan), prirodne kože ili od kombinacije kože i PU. Rukavice od prirodne kože su većeg kvaliteta i izdržljivosti. Takođe zbog obilnog znojenja prilikom treninga kožne rukavice ukoliko se pravilno održavaju nemaju neprijatne mirise ili ih imaju u mnogo manjoj meri.

Kvalitet rukavice zavisi ne samo od spoljašnjeg materijala nego i od unutrašnjeg punjenja. Punjenje je uglavnom kombinacija različitih veštačkih materijala. Vrlo često se u punjenja zbog većeg kvaliteta u određenom procentu ubacuju i različiti gelovi(gel punjnje). Punjnje mora biti dovoljno čvrsto i elastično da se nebi brzo raspalo od udaraca. Ne sme biti ni previše tvrdo ali ni previše mekano.

Boks oprema izrađena od prirodne kože sa kvalitetnim punjenjem donosi veći kvalitet treninga ali i veću dugotrajnost.

Rukavice za MMA

Rukavice za MMA su rukavice za ultimate fight odnosno MMA. Uvek su sa otvorenim prstima zbog grappling-a(grepling). Dok sam palac može biti sa zaštitom ili slobodan.

Grappling predstavlja kombinaciju tehnika (bez udaranja protivnika) da bi se suparnik stavio pod kontrolu i dobio meč. Nije dozvoljeno udaranje i borba počinje iz stojećeg stava, a kasnije se zahvatima protivnik obara i prelazi se na borbu u parteru. Grappling discipline su Džudo, BJJ i sl. Sam MMA meč predstavlja kombinaciju grapplinga i udaračkih disciplina.U poslednje vreme MMA dobija na velikoj popularnosti i predstavlja kombinaciju različitih borbenih stilova. Takmičari mogu koristiti faktički svaku borilačku disciplinu i njihovom kombinacijom izgrađuju sopstveni stil borbe. Uglavnom su to kombinacije borilačkih disciplina u parteru kao što je judo i brazilski jiu jitsu BJJ sa klasičnim borilačkim disciplinama kao što su boks, kik-boks, tajlandski boks i sl. Samo ime MMA u prevodu znači: Mešovite borilačke discipline.

Šado rukavice za džak

Šado rukavice su specijalno dizajnirane za udaranje u džak za boks. Njihova uncaža je znatno manja nego kod klasičnih rukavica i zato sa njima nije dozvoljen sparing. Služe isključivo za trening na džaku. Rukavice za džak su osnovna boks oprema i ukoliko nam finansijske mogućnosti dozvoljavaju trebali bi ih imati uz klasične boks rukavice zbog treninga na džaku. Klasične boks rukavice nisu predviđene za udarce u džak i taj vid korišćenja im smanjuje vek trajanja. Imajući u vidu da su rukavice za džak znatno jeftinije taj vid investicije bi trebao da se isplati na duže staze.

Džakovi za boks i kik-boks

Džakovi za boks i kik-boks predstavljaju jedan od osnovnih rekvizita za trenig skoro svih udaračkih disciplina. Džakovi su boks oprema bez koje ne možemo zamisliti ozbiljan boks trening. Mogu biti različitih dužina i širina. Najčešće ih srećemo u dužinama od: 100cm, 150cm i 180cm. Kraći džakovi su za ručne udarce dok su duži predviđeni i za nožne udarce( low i high kick). Standardna širina džakova za boks je 35cm-40cm. Postoje klasični džakovi ali i razne varijacije kao što je džak za aperkat i slično.

U prošlosti su se kvalitetni džakovi izrađivali isključivo od prirodne kože dok su danas primat preuzeli veštački materijali. Najčešće se izrađuju od ceradnog platna koje ima veliku izdržljivost ali mnogo nižu cenu. Zbog toga su danas džakovi za boks jeftiniji i dostupni široj populaciji.

Boks-oprema
Boks-oprema

Zaštitna boks oprema

Zaštitna boks oprema predstavlja skup različitih rekvizita koji imaju za cilj da smanje mogućnost povrede kod boraca. Neki od osnovnih vidova zaštite su: gume za zube, bandažeri, kacige, suspenzori… Sva osnovna boks oprema koja ima za cilj da nas zaštiti od povrede bi trebalo da bude u funkciji prilikom treninga. Posebno se to odnosi na bandažere i gume za zube ukoliko sparingujemo.

Bandažeri

Bandažeri su osnovna zaštita za zglob šake prilikom boksa. Obmotavaju se oko šake i zgloba ruke i štite, odnosno smanjuju mogućnost povrede. Dužine bandažera za rekreativni boks i treninge su najčešće od 3m ili 3.5m i 4.5m ili 5m. Kvalitetniji bandažeri su izrađeni pretežno od pamuka. Ukoliko imaju dodatak elastina onda su elastični odnosno rastegljivi. Ukoliko su od 100% pamuka onda nemaju elastičnost.

Gume za zube

Gume za zube su bitna zaštita ukoliko sparingujemo. Sačuvati zube od nezgodnog udarca je prioritet kod svakog sparing treninga. Izrađuju se od gume i potapanjem u vrelu vodu se smekšavaju i na taj način prilagođavaju našoj vilici. Formiranje gume je vrlo bitno zbog efikasnije zaštite. Gume za zube mogu biti klasične silikonske ili sa gel punjenjem. Gume za zube sa gel punjenjem predstavljaju bolju zaštitu zuba. Gel je dodatno ubačen u gumu za zube i prilikom formiranja se oblikuje prema našem ugrizu i vilici.

Kacige za boks

Kacige za boks štite glavu i lice od nezgodnih udaraca. Modeli kaciga mogu biti različiti u zavisnosti od njihove otvorenosti u predelu lica. Od stepena otvorenosti kacige zavisi i stepen zaštite. Mogu biti skroz otvorene ali i skroz zatvorene sa ubačenom maskom. Kacige za boks sa maskom pokrivaju celo lice i nos i udarac ne može da prođe kroz zaštitu. Udarac ne može da nas direktno povredi kod ovakvih kaciga ali će silina udarca ipak da se prenese preko kacige i jači udarac svejedno može da nas uzdrma. Zbog toga treba biti oprezan. Ni jedan vid zaštite ne štiti od povrede 100% već samo drastično smanjuje mogućnosti.

Suspenzori za genitalije

Suspenzori za genitalije su bitan zaštitan faktor kod kik-boksa i grepling disciplina gde slučajan udarac u genitalije može biti vrlo nezgodan. Uglavnom se sastoje od jednog vida pamučnih elastičnih gaćica u koje je ubačena plastična školjka koja štiti genitalije od udarca.