Filter

Kimona, prodaja Beograd, Banovo brdo, Požeška 150a – ENDLESS Sport

Kimona

Kimona su sportska odeća u kojima radimo treninge i mečeve borilačkih veština kao što su Judo, Aikido, Karate, Taekwondo, BJJ i sl. U zavisnosti od vrste borilačkog sporta razlikuju se i kroj i debljina kimona.

Kimona za Judo (Džudo)

Kimona za judo su izrađena od pamuka i mogu imati različitu gramažu. Od gramaže materijala od kog je izrađen kimono zavisi i njegova debljina, a samim tim i izdržljivost. Bez obzira na gramažu kod judoa je gornji deo uvek izrađen sa ojačanim tkanjem (pirinčano tkanje).  Ta vrsta tkanja doprinosi da svaki judo kimono bude deblji i izdržljiviji odnosno da može da podnese česta povlačenja. Koliko će kimono biti debeo zavisi od tipa tkanja i gramaže. Najčešće se gramaže kreću oko 350gr, 550gr i 900gr.

Za početnike i decu se najčešće preporučuje 350 gramski. Dok za malo naprednije vežbače i vežbače sa većom telesnom masom preporučujemo 550gr. Profesionalci najčešće koriste gornji deo od oko 900gr. Laganije varijante su idealne i kad su visoke temperature. Zgodnija su i ugodnija za lagane treninge u letnjem periodu i zbog toga ih često koriste i iskusniji vežbači na treninzima. U toku meča prednost 900 gramskog materijala se ogleda u boljoj zaštiti i težini izvođena hvatova protivnika nad vama.

Kimona za Karate

Kimona za karate su laganija i sa manjom gramažom. Uglavnom su od 200gr i najčešće se izrađuju od čistog pamuka ili od kombinacije pamuka i veštačkih materijala. Zbog prirode sporta ona nemaju pirinčano tkanje pošto kod karatea nema povlačenja kao kod juda i sl. borilačkih veština.  Samim tim i oprema može biti laganija jer ne mora da trpi silovita povlačenja.

Kimona za Aikido

Kimono za aikido kod iskusnih vežbača sa crnim pojasom je karakterističnog izgleda. Sam kimono je bele boje ali se oko struka  nose crne ili tamno plave pantalone za aikido koje se zovu hakama. Za početnike pogotovu decu u aikidou je dovoljno imati 350 gramski kimono za judo.

Kimona za BJJ (Brazilski Jiu Jitsu)

Kimono za BJJ kao i kimono za judo mora biti ojačan zbog čestog povlačenja i bacanja. Za razliku od juda kod BJJ-a  kimono ima uži kroj i uže rukave. Za iskusnije borce to je od velikog značaja jer uži rukavi znače i da će ih protivnik teže uhvatiti. Isto se odnosi i na debljinu materijala. Što je materijal tanji to će za protivnika biti lakše da vas uhvati i stavi pod kontrolu.

Kimona za Taekwondo

Kimona za taekwondo su manjih gramaža kao i kod karatea zbog stila borbe. Taekwondo je udaračka borilačaka veština i kod njega kao i kod karatea nema borbe u parteru. Samim tim je i oprema tanja i laganija. Kimono za taekwondo se jos naziva i dobok. Glavna razlika u odnosu na karate je u tome što se kod taekwondoa gornji deo navlači preko glave. (nije na preklop kao kod karatea). Majstori taekwondoa nose crni pojas i okovrstnik kod gornjeg dela je takođe u crnoj boji. Glavna karakteristika taekwondoa su nožni udarci. Vrlo često su ti udarci vrlo atraktivni zbog svoje brzine i visine. Taekwondo je kao i džudo olimpijski sport ali se u toku borbe zbog jakih i opasnih nožnih udaraca nosi zaštitna oprema na glavi i grudima.

Kimona
Kimona